piątek, 20 maja 2011

Leniwe

Zaczerpnięte z blogu pani Tatiany Mikułko, "Że życie ma smak", według przepisu Anny Seniuk, „Wysokie obcasy extra”

0,5 kg białego sera
200 g mąki
1 jajko
1 białko
szczypta soli
3 łyżki bułki tartej
3 łyżki masła
cukier, cynamon, cukier waniliowy

Ser mielimy albo rozgniatamy w rękach. Dodajemy sól, jajka i mieszamy. Na stolnicę wysypujemy trochę mąki, wykładamy serową masę i dodajemy resztę mąki. Zagniatamy ciasto. Powinno być plastyczne. Formujemy wałek, dzielimy nożem na równe kawałki, lekko je spłaszczamy, a na wierzchu rysujemy krateczkę.

Leniwe wrzucamy do gotującej się, osolonej wody. W tym czasie na suchej patelni złocimy bułkę tartą. Gdy się zezłoci, dodajemy masło.

Gdy leniwe wypłyną, łyżką cedzakową przekładamy na talerz, polewamy bułką z masełkiem, i według uznania – cukrem z cynamonem, lub cukrem waniliowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz