piątek, 20 maja 2011

Tarta cytrynowa

Ze strony www.mojewypieki.blox.pl

Składniki na spód: 195 g mąki pszennej, 2 łyżki cukru pudru, 115 g masła, 1 żółtko, 1 łyżka soku z cytryny

Składniki na masę cytrynową: 5 jajek, 120 g drobnego cukru, 200 ml śmietany kremówki, 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej, otarta skórka z 2 cytryn, 150 ml soku z cytryny

Składniki na kruchy spód wyrobić, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Masa cytrynowa – wszystkie składniki zmiksować.

Po wyjęciu ciasta z lodówki wcisnąć je w dno formy na tartę z wyjmowanym dnem (o średnicy 24 cm), wysmarowanej wcześniej masłem i wysypanej kaszą manną. Wyrównać, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też fasola, ryż). Tak przygotowane ciasto wstępnie piec w temperaturze 200 st. przez 15 minut. Następnie papier usunąć, piec 5 minut, do lekkiego zbrązowienia spodu.

Na wstępnie upieczona tartę wylać masę cytrynową. Piec 30 minut w temperaturze 180 st., aż tarta się zetnie. Można przykryć od góry folią aluminiową, by się nie spiekła. Ostudzić, włożyć na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz