środa, 23 czerwca 2010

Walczę.

Mission in progress. :)
Jest dobrze. Bardzo dobrze. I nadal będzie dobrze.Nie ma innej opcji.
To naprawdę działa, a rezultaty są zadziwiające. :)
Zasłużyłam na deser, więc na weekend bedzie:

Lemon Meringue Tart, czyli tarta cytrynowa z pianka bezową :)

Czas przygotowania : 15 minut
Czas pieczenia : 30 minut
Porcji : 6
Faza : II uderzeniowa, czyste proteiny

Składniki:
6 jajek + 2 białka
2 łyżki beztłuszczowego serka
2 łyżki otrąb pszennych
4 łyżki otrąb owsianych
500 ml wody
skórka i sok z połowy cytryny
40g skrobii kukurydzianej
7 łyżek słodziku ( w płynie/w proszku, słodkość wg uznania)

Rozgrzać piekarnik do 200 C.
Aby przygotować spód, zmieszaj razem otręby pszenne i owsiane, 2 jajka i serek.
Wyłóż dno formy do tarty papierem do pieczenia i rozprowadź masę na dnie. Piecz bez zaglądania przez 5 minut i pozostaw do ostygnięcia.
Obniż temperaturę piekarnika do 180 C.

Zagrzej w rondelku wodę do wrzenia. W międzyczasie, używając robota, ubij razem 4 jajka, słodzik, skrobię, skórkę i sok z cytryny. Powoli dodawaj wrzątek, wymieszaj i przelej cała masę z powrotem do rondelka.
Skręć gaz i gotuj, mieszając cały czas, aż masa zgęstnieje.
Powstały budyń przełóż na uprzednio upieczony i wystudzony spód i piecz tartę przez 20 minut.
W czasie kiedy tarta się piecze, w czystej misce, ubij białka ze szczyptą soli i słodziku. Ubijaj aż piana będzie sztywna i będzie tworzyła stojące wierzchołki, lub po prostu do czasu, kiedy nie wypadnie z odwróconej miski.
Kiedy czas pieczenia tarty dobiegnie końca, wyjmij tartę z pieca, rozprowadź na wierzchu ubitą pianę i włóż z powrotem do piekarnika na 5 minut, aż piana delikatnie się zezłoci.
Podawaj na ciepło.

Dodano na wniosek wicemęża: "Po upieczeniu tego przepysznego dzieła, chwyć za telefon i wezwij na degustację swoich najlepszych przyjaciół, abyście razem mogli się cieszyć niebiańskimi smakami" :P

Wniosek uwzględniono. :D