piątek, 20 maja 2011

Pierniczki dla spóźnialskich

Zaczerpnięte z blogu pani Tatiany Mikułko, "Że życie ma smak", a przepis pochodzi ze strony www.mojewypieki.blox.pl

300 g mąki pszennej
100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
2 duże jajka
13 dag cukru pudru
10 dag masła, roztopionego
10 dag miodu
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić. Ciasto może być klejące, ale nie dodawać mąki.

Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm (nie cieniej), podsypując je teraz mąką (tyle, by się nie kleiło). Wykrawać różne kształty pierniczków. Układać je na blaszce w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 8 – 10 minut. Studzić na kratce. Dowolnie udekorować. Od razu są miekkie i gotowe do jedzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz